Hvad sker der, hvis man tager en killing fra sin mor for tidligt?


Hvad sker der, hvis man tager en killing fra sin mor for tidligt?

Ligesom mennesker er kattekillinger meget afhængige af deres mor. Hvis du ikke allerede vidste det, er det meningen, at killinger skal blive hos deres mor i mindst 8 uger. 12-16 uger er at foretrække, hvis det er muligt at vente så længe. Afhængigt af hvor unge de er, når de bliver adskilt, kan det faktisk være ekstremt svært for dem at overleve og vokse op til at blive veltilpassede katte – selv når de har dig til at tage sig af dem.
Når killinger bliver adskilt fra deres mor for tidligt

Killinger, der bliver adskilt fra deres mor for tidligt, enten på grund af moderens alt for tidlige død, forladelse eller en alt for ivrig adoption, fratages de livsvigtige næringsstoffer, som de kun kan få fra modermælken. Dette gælder især for kattekillinger på under to måneder. Hvis dette er tilfældet, er det bedste, du kan gøre for killingen, at finde en kattemor, som er villig til at tage den ind. Hvis dette ikke er muligt, skal killingen gives flaskefodring med mælk, der er specielt beregnet til killinger.
En killing kan kun drikke kattemælk

Det skal bemærkes, at enhver anden form for mælk – herunder komælk – ikke er egnet til kattekillinger, da de fleste katte faktisk er laktoseintolerante. Men selv med den rigtige slags modermælkserstatning blegner det i sammenligning med det, som kattemor har at tilbyde. Killinger, der hovedsagelig eller udelukkende fodres med modermælkserstatning, får måske ikke nok antistoffer, som de ellers ville få. Dette vil hæmme deres vækst og potentielt være mere udsat for sygdom.

Det handler dog ikke kun om de næringsstoffer, de går glip af. Som kæledyrsejere er det vigtigt at have en veltilpasset kat for at få et godt liv i hjemmet. På samme måde som vores forældre var vores første lærere i livet, er killinger afhængige af, at deres mor er deres lærer. Moderkatte (og deres kuldkammerater) lærer deres killinger, hvordan verden fungerer, og hvordan de skal opføre sig.

Killinger, der ikke er vokset op med deres mor eller søskende, vil ikke vide, hvornår de går for vidt. Det, der for dem måske bare føles som leg, kan være blodige rifter og bid for dig.

Tidlig socialisering, som killinger kan forstå, er meget vigtig. Grunden til at de bare ikke vil lære de sociale færdigheder fra jer to taler simpelthen ikke det samme sprog til at begynde med. Hvis en killing mister sin mor for tidligt, kan den udvikle dårlige indlæringsevner. Dette gælder især for killinger, der er blevet adskilt fra deres mor eller søskende i de første to uger af deres liv. Katte, der ikke er blevet ordentligt socialiseret i en tidlig alder, kan blive sky eller endog bange for andre dyr – herunder mennesker.

Ud over at mangle nogle grundlæggende færdigheder i kattelivet, f.eks. hvordan man gør sig selv rent og bruger kattebakken, kan killinger, der fjernes fra deres mor for tidligt, udvikle uhensigtsmæssig adfærd som f.eks. at sutte på puder eller tæpper. Dette er et typisk tegn på, at en kat er blevet vænnet af for tidligt. Selv om det normalt ikke er livstruende, kan det være irriterende, medmindre katten indtager det, den sutter, medmindre den indtager det, den sutter. Hvis du bemærker, at din kat sutter tvangsmæssigt, bør du ringe til en dyrlæge.

Tror min kat, at jeg er deres mor?
Selv om vi ikke kan være 100 % sikre på, hvad din kat tænker, tror den sandsynligvis ikke, at du er det væsen, der fødte den til verden. Bare rolig, det betyder ikke, at de ikke elsker dig. Faktisk kan katte vise os, at de respekterer os og værdsætter os på samme måde, som de ville gøre det med deres biologiske mor.

Katte er dog meget uafhængige væsner. De memes, du ser på nettet, er sande. De tror ikke, at vi ejer dem, de tror, at vi er ligemænd – som de følelsesmæssigt manipulerer til at tage sig af dem. Men lad os være ærlige, hvem kan modstå deres nuttethed?

Savner kattekillinger deres mor?
Katte er født til at blive uafhængige af deres mor en dag. De er ikke flokdyr, som hunde er det. Hvis de får nok tid til at være adskilt, glemmer kattemor og killinger hinanden. Men i de første par dage, hvor de er adskilt fra deres mor og søskende, vil killingerne græde af ensomhed.

Giv dine killinger den opmærksomhed og stimulering, de har brug for, og snart vil de være i stand til at vænne sig til deres nye hjem og liv. Et godt tip er faktisk at adoptere to kuldkammerater, hvis du har mulighed for det. De vil kunne underholde hinanden og holde hinanden med selskab, mens du er væk.

Hvor længe producerer moderkatte mælk?
Moderkatte kan blive ved med at producere mælk i op til 12 uger. I hele denne periode vil hendes killinger forsøge at amme hende, men hun begynder faktisk at vænne killingerne fra uge 8. Tag en snak med din dyrlæge om din kattemors ernæringsbehov, mens hendes krop gennemgår processen med at skaffe føde til sine unger. Din dyrlæge vil måske anbefale dig at give din kat en federe og mere proteinrig kost.

Killinger er afhængige af deres mor ikke kun for at få næring, men også for at være deres lærer. Kattemødre lærer deres unger, hvordan de skal gøre grundlæggende katteting som f.eks. at pleje sig selv og social adfærd som f.eks. hvordan man får venner, og hvad der er den rette mængde aggression, når man leger.

Recent Posts