Bliver katte kede af det, når du giver deres killinger væk?


Bliver katte kede af det, når du giver deres killinger væk?

Så din gravide pelsbaby har født sine egne unger. Alle de små kattekillinger er så søde og pjuskede ligesom mors kat – men der er en tanke i baghovedet. Selv om du gerne vil, kan du ikke selv tage imod alle disse killinger, så du begynder at overveje at give dem væk. Spørgsmålet er nu, hvordan du vil gøre det uden at skade kattemor? Vil hun blive ked af det, når du tager hendes unger væk?

det er helt normalt, at killingerne forlader deres mor

Du vil være glad for at vide, at for katte er det helt normalt for killingerne at forlade reden. Det er selvfølgelig, når de er blevet fravænnet. Efter ca. fire til fem uger efter fødslen begynder kattemor at vænne sine unger fra.

Det gør hun ved at lære dem at jage og finde deres egen føde. Hun begynder at begrænse deres amning – hun knurrer af sine killinger, hvis de forsøger at amme hos hende, for at tilskynde dem til at finde mad et andet sted – f.eks. i madskålen. Det er også på dette tidspunkt, at kattemor begynder at lære sine killinger at gøre sig selv ordentligt rent.

Hjælp kattemor

Du kan hjælpe kattemor med denne proces ved at give killingerne killingemad. Killinger har brug for vådt foder, indtil deres tænder begynder at vokse ud. Når det sker, kan de begynde at tygge fast føde.

Hvis du har et større kuld, eller hvis kattemor ikke producerer nok mælk til alle killingerne, kan du fodre killingerne med killingemælk fra uge tre eller endda uge to for at give dem det tiltrængte ernæringsmæssige boost. Det skal bemærkes, at du ALDRIG må fodre dine killinger med komælk, da dette vil give dem diarré. Hæld kattemælken på et lavt fad, og dyp fingeren i den for at tilskynde de små til at slikke mælken af. En anden ting at bemærke er, at du ALDRIG skal skubbe din killinges næse ned i mælken. Hvis de indånder væsken, kan det give dem lungeproblemer som f.eks. lungebetændelse. Lad dem være rodet og træde på deres skål. Det er alligevel meget mere sikkert for dem at slikke mælken af deres poter.

Når killingerne er klar, kan du begynde at kombinere lidt vådt kattemad med deres mælk. Lidt efter lidt ad gangen, indtil det hele er vådfoder. Giv dem mad tre til fire gange om dagen. Sørg for, at deres mad er i stuetemperatur. Efter et stykke tid vil killingerne begynde at foretrække dåsemad frem for deres mors mælk. I den 8.-10. uge bør de være klar til almindeligt tørfoder til katte – sørg blot for, at de har adgang til vand, så de ikke bliver dehydrerede. Når alle dine killinger spiser fast føde, er de klar til at komme til deres evige hjem væk fra mor.

I den 7. uge er kattemor klar til at skille sig af med dem. Mor kat vil dog højst sandsynligt begynde at græde i huset i et par dage, efter at den sidste killing er væk. Det er helt normalt at føle med din kat på dette tidspunkt. Men katte er ikke mennesker. De føler ikke på samme måde, som vi gør. Moderkattens rolle som mor er slut, når hun er færdig med at vænne sine killinger fra i den 12. uge. Grunden til, at din kat græder, er, at hun er i brunst igen. På dette tidspunkt er det godt at overveje, om du skal sterilisere din kat.

Hvornår kan du begynde at adskille kattemor fra sine killinger?

Du kan begynde at adskille moderkatten fra sine killinger allerede i uge 7. Det anbefales dog kraftigt at vente til 10.-12. uge, da det vil resultere i, at killingerne bliver mere socialt tilpasset.

Hvis kattemors killinger forlader hende tidligere end den 10. uge, kan hendes “sorgperiode”, når hun leder efter sine killinger, vare lidt længere, men ikke væsentligt længere.

Hvad sker der, hvis en killing bliver adskilt for tidligt?

Det er af største vigtighed, at killinger IKKE bliver adskilt fra deres mor for tidligt. Tidligst 7 uger, men 10.-12. uge er ideelt. Hvis en killing bliver fravænnet for tidligt, kan det resultere i, at den udvikler sundhedsproblemer senere i livet. De næringsstoffer, som de får fra moderkattens mælk, er afgørende for deres knogleudvikling, øjensundhed og udvikling af alle organer.

Bortset fra helbredsmæssige årsager vil killinger, der er adskilt fra deres mor, ikke kunne lære at pleje sig selv ordentligt, de vil have problemer med at bruge deres kattebakke og med at begrave deres affald, de vil måske lege for groft eller få andre adfærdsproblemer.

For moderkattens skyld er det bedst at adskille hende fra killingerne efter den 10. uge.

Efter adskillelsen er moderkatten ked af det. Hvad skal jeg gøre?

Hvis en menneskemor bliver adskilt fra sit menneskebarn, uanset hvor gammelt barnet er, vil hun VILLE blive ked af det. Sådan er det ikke rigtig tilfældet for katte. Når hendes killinger er flyttet ud, vil kattemor lede efter dem i et par dage, men derefter vil hun være normal igen.

Så du skal ikke have det dårligt, når du til sidst bliver nødt til at adskille kattemor fra sine killinger. Når alle killingerne er blevet vænnet fra, i uge 10-12, er de klar til at flytte videre til deres hjem for altid.

Recent Posts