Hvor længe skal jeg holde min killing i et rum?


Hvor længe skal jeg holde min killing i et rum?

I de første par dage efter at du har fået din nye killing hjem, er det vigtigt at holde den i et lille rum i et stykke tid, så den ikke bliver overvældet. Giv dem tid og plads til at vænne sig til at være i dette nye miljø ved at give dem deres eget “sikre rum”. Der er ingen streng tidslinje for, hvor længe de skal blive i deres sikre rum, men der er tegn, som du skal holde øje med for at vide, hvornår din killing er klar til at udforske resten af huset og møde de andre familiemedlemmer.

Før killingen ankommer

Det er altid så spændende at få et nyt medlem af familien – især hvis det nye medlem er en sød lille killing. Inden de ankommer, er der ting, som du skal forberede til dem, f.eks. nye madskåle, mindst én ny kattebakke og uparfumeret strøelse, legetøj, som de kan kalde deres eget, kradsetræer og duftsugere, men vigtigst af alt, deres såkaldte sikre rum. Dette sikre rum kan enten være et ekstra værelse, som du har, eller endda bare et lille badeværelse.

Tre grunde til at have killingen i et sikkert rum

Der er tre grunde til, at din killing skal opholde sig i sit sikkerhedsrum. Den skal mestre tre ting: hvordan den skal gøre grundlæggende ting som at bruge sin kattebakke, hvordan den skal socialisere med de andre familiemedlemmer – herunder dig – og hvordan den skal føle sig tilpas i sine nye omgivelser.

Din nye killings midlertidige rum skal være det sted, hvor den kan slappe af, spise, drikke, og hvor den kan skide og tisse i fred og ro. Dette rum kan også være det perfekte øvelsesområde for din killing, så den kan lære at bruge sin kattebakke korrekt 100 % af tiden uden at spilde. Indtil din kat bruger sin kattebakke på fuld tid og ikke laver uheld i andre områder af rummet, er den ikke klar til at gå ud endnu.

Lad dem blive fortrolige med hinandens dufte

Det er vigtigt at have dette trygge rum både for din nye killing og for de ældre pelsede kammerater i din husstand. Gennem hullet i døren vil de kunne lugte hinanden uden at se hinanden. På denne måde vil de begynde at blive fortrolige med hinandens dufte. Katte er meget følsomme over for forandringer – det er bedst at introducere forandringen for dem langsomt og sikkert. En anden måde, hvorpå du kan fremskynde processen en smule, er ved at lade din nye killing lege med en af din ældre kats legetøj. Når det er tid, skal du introducere dem langsomt og sikkert med meget opsyn for at sikre, at de ikke gør hinanden fortræd.

Brug denne tid, mens din killing er i sit sikre rum, til at knytte bånd til den. Leg med dem, og overøser dem med hengivenhed og opmærksomhed. Hvis du kun adopterer én killing, må den virkelig savne sin mor og sine kuldkammerater de første par dage. Det er din opgave at hjælpe dem med at finde sig til rette i deres nye hjem. Hjælp dem med at forbinde dig med alt det gode – som leg og mad. Når din killing spiser, skal du være tæt på hele tiden. Når du kan se, at din killing er helt tryg ved din tilstedeværelse og de andre familiemedlemmer, er den klar til at vove sig ud.

Dit hjem er også deres hjem nu. Kattens følelse af ejerskab er ved at sprede deres duft rundt omkring (duftsugere er en stor hjælp til dette) og ved at kunne se deres territorium. Invester i et kattetræ til dette formål. Når du kan se, at din kat er tryg ved sit nye hjem, er det tid til, at den kan se mere af det.

Hvornår begynder kattekillinger at hoppe?

Når killinger er seks uger gamle, vil de ikke kun gå og løbe rundt – de vil begynde at udvikle deres gymnastiske evner begyndende med at hoppe og springe. Når de er 8 uger gamle, vil de være overalt og vise de gymnastiske manøvrer, de har lært. Gør dig selv klar.

Hvornår er det bedste tidspunkt at socialisere killinger?

Katte har et såkaldt “socialiseringsvindue”. Dette vindue er mellem 2-7 uger, men det kan forlænges til op til deres 14. uge. I denne periode skal din kat udsættes for en masse nye oplevelser, så når de er ældre, vil de være veltilpassede katte. Hvis du køber en kat fra en opdrætter, skal du sikre dig, at din opdrætter socialiserer din kommende killing ordentligt med mennesker og andre dyr som katte og hunde – især hvis du har en eksisterende dyrekammerat, der venter derhjemme.

Det er også vigtigt, at de er ordentligt beskyttet mod smitsomme sygdomme og parasitter, før de begynder at socialisere. Sørg for, at din kats vaccinationer er opdaterede. Spørg din dyrlæge til råds om dette.

Skal jeg lade min killing være alene?

Ja. Der kommer et tidspunkt, hvor det er absolut vigtigt, at din killing har det fint med at være alene, så den ikke bliver alt for klæbende. Det er bedst at træne dem, mens de er små.

Killinger er meget mindre selvstændige end ældre katte, så der er nogle ting at tage hensyn til.

  1. Gør det langsomt. Lad dem være alene i ca. 15 minutter ad gangen. Byg det antal op i løbet af de næste par uger.
  2. Leg med dem. Killinger har en masse energi. Hjælp dem med at brænde den af, inden du går.
  3. Efterlad dem noget at underholde sig med. Den bedste måde at gøre dette på er at give dem adgang til et vindue, aka katte-tv.

Det bedste tidspunkt for din kat til at forlade deres sikre rum er, når de er helt vant til at leve i deres nye evige hjem. De skal lære det grundlæggende, f.eks. hvordan de tisser og skider ordentligt i deres kattebakke, være helt fortrolige med de andre familiemedlemmer (herunder de pelsede) og være helt trygge ved deres nye omgivelser.

Recent Posts